Пловдивчанинът Цветан Дамянов създаде Бизи борд, откраднал идеята от съпругата си

...
Пловдивчанинът Цветан Дамянов създаде Бизи борд, откраднал идеята от съпругата си
Коментари Харесай

Лампи от вериги и Вечен календар предлагат млади майстори

Пловдивчанинът Цветан Дамянов създаде „ Бизи ръб ”, откраднал концепцията от брачната половинка си украинка

 

Потъване в света на цветовете на дребни красиви неща, направени от неугледни на пръв взор материали, предлага есенното издание на „ Базар Капана ”. В него вземат участие младежи от цялата страна, които с артистичен размах извайват разнообразни предмети. На сергиите може да се видят изящни нощни лампи от велосипедни вериги и колянови валове, „ Вечен календар ”, съединен от части дърво, хелоуински тикви от плат - основани от хора с шизофрения от Ловешкия край.  



Активна дъска пък учи дребните какво да вършат с пръстчетата си. Тя е известна още като „ Бизи ръб ” и на нея има огромни ципове, зъбни колела, електрически ключове и всевъзможен тип копчета за натискане, които са боядисани в лилаво, синьо, зелено... Техен основател е пловдивчанинът Цветан Дамянов, който пък откраднал концепцията от брачната половинка си Антония Жук - родом от Украйна. „ В Украйна тези дейни дъски са доста известни и щом детето ни стана на  година, жена ми стартира да ме дръжка да му направя една. Така започнах последователно да създавам Бизи бордове за деца в свободното си време ”, описа Цветан, който по специалност е електротехник.

Оригинални, само че към момента недооценени от българските консуматори, са изящните предмети от автомобилни елементи на столичната „ Буумкрафт Дизайн ”. Ателието е обвързвано с предаването „ Диваци ”, което демонстрира рискови спортове по YouTube. Водещият му Александър Младенов от години прави предмети от остарели автомобилни елементи. Те са шлагер в чужбина, само че не и тук. Прави неповторими нощни лампи от зъбни колела, колянов вал с бутала и вериги от мотоциклет. Турбина от кола и елементи от скоростна кутия, напръскани със златен спрей, елементарно се трансформират в настолна лампа.

В чужбина ги продава като топъл самун и цените там са високи. Тук родните естети въобще не могат да ги схванат. Стилът  се споделя Steam Punk, а облагородените предмети от автоморгата  са сред 60 и 350 лв..

Майсторите сътворили „ Вечен календар ” се споделят Мартин и Ивайло. Те вършат разнообразни заигравки от части дърво, които са изрязани с лазер. Предприятието се споделя „ Дайманд Кът ”. При Вечния календар дните от седмицата се нагласяват по този начин спрямо  дните от месеца, че може да стане за всяка година. „ Приказният ” календар е единствено 35 лв.

На базара може да се види и какви красиви неща от текстил създават 17 души, заболели от шизофрения, от Ловешкия край. Те работят на 4-часови трудови контракти в артателие, което е към Фондация „ Глобална самодейност в психиатрията ”. Правят ръкохватки, престилки, калъфи за книги и хелоуински тикви от части излишен плат.



„ Това са хора с най-вече от шизофренния кръг болести. Те са на 4 часа и на трудови контракти, тъй като на множеството от тях болесттите не разрешават да работят. До предишния месец имахме 17 назначени хора. Това, което вършим, е идея, тъй като те по този начин получават пари за труда си и се усещат потребни ”, сподели за „ Марица ” Даниела Събева от фондацията. Работещите в ателието сами измислят, кроят и шият своите забавни предмети.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР